Factoring innebär att sälja sina fakturor vidare, till ett factoringbolag. Om du väljer att sälja fakturorna vidare får du inte hela beloppet som står på dem från factoringbolaget. Trots detta kan det vara en bra idé, eftersom du får pengarna direkt, och inte behöver vänta på att dina kunder ska betala fakturorna. Det kan därför vara ett sätt att öka likviditeten i företaget. Stora utstående kundfordringar kan göra det svårt för ditt företag att få banklån, och att sälja fakturorna kan därmed lösa flera problem på en gång.
Factoring är också vanligt i samband med projekt som sträcker sig över lång tid, och där kostnaderna för utföraren är stora i början, men betalningen inte kommer förrän projektet är slutfört. Av denna anledning är det vanligt att företag i byggbranschen säljer sina fakturor.
Hur går factoring till?
När du väljer att sälja fakturor till ett factoringbolag går det vanligen till på följande sätt:
- Du skickar en kopia av fakturorna till ett factoringbolag.
- Factoringsbolaget betalar en summa till dig för fakturorna, vanligen är summan mellan 80 och 90 procent av fakturornas sammanlagda värde.
- Nu är det factoringbolaget som äger fordringarna gentemot kunderna, och det är också det här bolaget som skickar ut påminnelser till kunderna.
- Kunderna betalar hela summan som står på fakturorna till factoringbolaget.
- Factoringbolaget betalar den summa som återstår av beloppet på fakturorna till dig, minus avgifter. Avgifterna motsvarar oftast någonstans mellan två och fem procent av fakturornas värde, och ofta tillkommer en avgift för hanteringen av varje enskild faktura.
Vissa saker kan variera, beroende på vilket factoringbolag du säljer fakturorna till.
- Hos vissa bolag får du hela summan direkt, minus bolagets avgifter.
- Kostnaden för att använda en factoringtjänst kan variera, beroende bl.a. på ditt företags kreditvärdighet, antalet fakturor, din bransch och dina kunder.
- Factoring med regress innebär att factoringbolaget kan överlåta eller sälja tillbaka fakturan till den som har ställt ut fakturan, alltså till dig. Om kunden inte har betalat fakturan vid förfallodatum kan fakturan återgå till dig, och bolaget har då rätt att kräva ditt företag på beloppet. Det är alltså ofta så att factoringbolaget inte övertar risken för att fakturamottagaren – din kund – inte betalar fakturan, utan den risken går tillbaka till dig om fakturorna har sålts med regress. Regressen brukar åberopas efter att fakturorna förfallit.
- Factoring utan regress är mindre vanligt. Factoringbolag erbjuder bara fakturaköp utan regress när de bedömer att kreditrisken är nära på noll. Det kan vara viktigt att tänka på att factoringbolaget kommer att anstränga sig för att få in betalning för alla fakturor, vilket kan vara påfrestande för relationen mellan dig och dina kunder.
Factoring kan innebära flera saker, som skiljer sig åt en aning. Även om den vanligaste betydelsen av ordet är att sälja fakturor, så kan det också innebära att man belånar företagets fakturor.
Belåning av faktura
Vid fakturabelåning intecknar du dina fakturor hos ett finansbolag, och får i gengäld låna ett belopp av bolaget. Lånebeloppet bestäms som en procentsats av fakturornas belopp, och denna procentsats beror på finansbolagets bedömning av ditt företags kreditvärdighet. Det normala är att företaget får låna mellan 40 och 70 procent av fakturabeloppet. Resten av beloppet får du när fakturorna är betalda. Under denna period, fram till det att kunderna är betalda, betalar du ränta på fakturabeloppet.
Factoringbolaget övertar administrationen av fakturorna, och skickar ut påminnelser till de kunder som inte har betalat.
Om kunden inte betalar
Om factoringbolaget inte får in pengarna från kunderna vidtar de samma åtgärder som andra företag i samma situation: betalningspåminnelser, indrivning och inkasso är några av verktygen. Den första åtgärden brukar vara att kontakta gäldenären per telefon, eller skicka en skriftlig påminnelse. Det är vanligt att factoringbolaget tar hjälp av fakturasäljaren, alltså ditt företag, för att få in skulden. Om fakturorna är köpta eller belånade med regress sker detta tills förfallodatum infaller. Då får den som ställt ut fakturorna köpa tillbaka dem.