Det händer ofta att företag skickar ut fakturor där det står ”eventuella anmärkningar måste vara gjorda inom 8 dagar, annars godkänns inte anmärkningen” eller något liknande. Vad innebär detta i händelse av att fakturan skickas ut när köparen har semester? Är ett avtal, i form av villkor som anges på en faktura, alltid juridiskt bindande?
När ett villkor som det nämnda anges på en faktura är det ofta juridiskt bindande, men inte alltid.
Köplagen, som styr mycket när det kommer till fakturor, är dispositiv. Det innebär att delar av den kan avtalas bort. Det går alltså begränsa reklamationsrätten, men samtidigt innehåller avtalslagens regler mot oskäliga avtalsvillkor. För att sammanfatta är det tillåtet, med utgångspunkt i köplagen, att begränsa fristen under vilken det är möjligt att göra reklamation. En domstol kan dock, med hänvisning till avtalslagens tredje kapitel, göra bedömningen att begränsningen är oskälig. Detta har dock hänt sällan i svenska domstolar, och det finns inget som tyder på att domslut av denna typ kommer att bli vanligare i framtiden.
Det normala är att avtalsvillkoren fastställs före avtalstidpunkten, men samtidigt avtalar parterna för det mesta inte om allt. Då faller man i de flesta fall tillbaka på regelverket i köplagen, handelsbruk, partsbruk eller sedvänja. Just att ange en begränsad reklamationsfrist är så vanligt att det kan sägas vara handelsbruk eller sedvänja i de flesta branscher. Om de två parterna har handlat med varandra tidigare, och den begränsade reklamationsfristen har gällt även då, kan det också anses att ni har etablerat ett partsbruk.
Vad som framgår i denna artikel gäller naturligtvis också när det är ditt företag som har skickat. Ett villkor som det ovan nämnda, som presenteras på en faktura – och därmed så att säga i efterhand – skulle i de allra flesta fall ändå anses vara giltigt. Om du som säljare vill undvika meningsskiljaktigheter kring detta med dina kunder gör du dock klokast i att tydligt specificera i avtalet vad som gäller. Är du köpare bör du inspektera varan så fort du fått den i din besittning, så att du kan upptäcka eventuella fel så snart som möjligt.
Glöm inte heller bort att du som näringsidkare är skyldig att planera verksamheten så att du uppfyller dina skyldigheter mot de partners du slutit avtal med. Skulle en faktura på vilken du inte gjort någon anmärkning hamna i domstol är det inte säkert att rätten kommer att ta hänsyn till att du haft semester.
Reklamera inom skälig tid
En faktura är ett betalningskrav från penningborgenären (naturagäldenären) till penninggäldenären (naturaborgenären). Fakturan skickas för det mesta efter det att arbetet är utfört. Penninggäldenären är endast skyldig att betala för det som parterna kom överens om vid tidpunkten för avtalet.
Enligt köplagens trettioandra paragraf måste en köpare meddela säljaren om att en vara är felaktig inom skälig tid. Vad som räknas som skälig tid beror bl.a. på omständigheterna i det enskilda fallet, komplexiteten i frågan, m.m. Det är också viktigt att notera att utgångspunkten är skälig tid från det att felet “borde ha upptäckts”, och denna tidpunkt anses också variera, beroende på sammanhanget.