Bluffakturor är ett växande problem, som drabbar såväl företag som privatpersoner. Bakom fakturorna står ibland oseriösa företag, ibland grovt kriminella.
En bluffaktura kan kännas igen på att den uppfyller ett eller flera av följande villkor:
- Fakturan är egentligen ett erbjudande, men är utformad precis som en faktura. Genom att betala tackar du ja till erbjudandet, vilket ofta blir dyrt.
- Fakturan är utställd för en vara eller tjänst som du inte har beställt.
- Fakturan rör en annons i en katalog eller liknande som inte kommer att ges ut. Om du får ett erbjudande om att annonsera i ett visst medium, kontrollera att detta medium verkligen finns.
- Det kommer en betalningspåminnelse på en faktura som du inte har mottagit.
- Fakturan är en imitation av ett känt företags, men det finns små skillnader. Det kan röra sig om att företagets namn är felstavat, eller om att fakturan ska betalas till ett annat kontonummer än det vanliga.
En särskild variant av punkt 3 är erbjudanden som ser ut som korrektur för annonser som sägs vara kostnadsfria, men som inte är det. Fundera över om erbjudandet verkar för bra för att vara sant. Om svaret är ja, då är det med största sannolikhet inte ett riktigt erbjudande. Det förekommer också att personer som utger sig för att vara journalister tar kontakt, för att göra en intervju om företagets verksamhet. För att intervjun ska publiceras krävs dock att ni också köper annonser till ett visst pris.
Bedragarna ligger ofta ett steg före, och hittar på nya sätt för att framstå som seriösa aktörer. Det är också vanligt att individer som stått bakom ett blufföretag att starta nya, under andra namn. Var därför vaksam på mönster, som tyder på att samma personer står bakom flera fakturor.
Rutiner för att inte betala bluffakturor
Vissa av de företag som skickar ut bluffakturor gör helt enkelt så, att de skickar ut ett stort antal fakturor till många företag, och hoppas att några av dem kommer att “slinka med” i betalningen. Därför är det viktigt att ha rutiner på plats, så att felaktiga fakturor betalas av bara farten.
- Se till att ha attesteringsrutiner för fakturor, som gör att varje faktura kontrolleras innan den läggs in för betalning.
- Uppdatera företagets leverantörsregister regelbundet. Om en faktura kommer in, från ett företag som inte finns i registret, bör minst en varningsklocka ringa.
- Läs det finstilta noga på alla fakturor som inte kommer från en leverantör ni känner igen.
- Om ni tar in vikarier under sommaren, och en eller flera av dessa kommer att ha ansvar för att attestera fakturor, är det viktigt att informera dessa om hur systemet fungerar, och ge tydliga instruktioner om vad de ska göra om det kommer in en faktura från ett företag som inte finns i leverantörsregistret. Många bedragare passar på när de tror att den ordinarie personalen har semester.
- Skulle ni ändå attestera en faktura som ni inte borde ha betalat, kontrollera om det rör sig om ett abonnemang. Se i så fall till att avsluta detta abonnemang så snabbt som möjligt.
Gör så här för att inte betala bluffakturor
- Får du en faktura från ett bolag som ni inte gjort affärer med, kontrollera om företaget finns på Svensk handels lista över blufföretag.
- Skriv aldrig under någonting utan att läsa igenom det ordentligt.
- Om bolaget inte finns på Svensk handels lista, men det ändå är uppenbart att det rör sig om ett blufföretag, bör du skicka in en kopia till Svensk handel. Detta görs enklast till varningslistan@svenskhandel.se. Om du har haft korrespondens med företaget bör du skicka med kopior av denna.
- Bestrid fakturan. Läs mer om hur du gör för att bestrida en faktura.
Fakturabedrägeri är ett allvarligt brott
Mål i domstol som rör bluffakturor kan vara stora. Ett exempel är detta rättsfall från förra året, som var det största bedrägerimålet i hovrätten över Skåne och Blekinge på tio år. I tingsrätten dömdes tre huvudmän och tolv telefonförsäljare för att ha lurat småföretagare att betala för tjänster som de inte hade beställt, och som inte heller existerade. Förutom bluffakturor använde företaget obehagliga telefonsamtal och hot om att koppla in kronofogden för att förmå företagarna att betala. Sammanlagt kunde så många som 2000 småföretagare ha blivit lurade.
Tänk på det här!
Kom ihåg att om du inte har beställt något, har du inte heller någon skyldighet att betala. Du kanske är rädd för inkasso och kronofogden, och det är naturligt. Men om du har bestridit fakturan kan inte dessa agera på den. Det är dessutom ovanligt att bedragare driver ärenden vidare till tingsrätten, eftersom chanserna är mycket låga att rätten ska döma till deras fördel.
När ett företag gör kreditupplysning vänder de sig till ett kreditupplysningsföretag, som i sin tur har hämtat uppgifterna från Kronofogdemyndigheten. Genom att kontakta Kronofogden kan du få veta vilka företag som har inhämtat information om ditt företag. Be dessa företag att ta bort ditt betalningsföreläggande ur sina register, eftersom föreläggandet bygger på en falsk faktura.
Det kan tyckas som att det enda som behövs för att skydda sig mot fakturabedrägerier är en smula sunt förnuft. Bedragarna är dock duktiga på att hitta på namn och formuleringar som får deras verksamhet att verka mer seriös än den i själva verket är. En företagares vardag är dessutom full med uppgifter av olika slag, vilket gör att det inte alltid finns tid att sätta sig in i varje faktura. Det är ingen tillfällighet att många bedragare riktar in sig just på mindre företag, där en eller några få personer sköter alla uppgifter. Genom att bestrida och anmäla fakturorna kan dock Sveriges företagare tillsammans åstadkomma förändring, och avskräcka från att skicka bluffakturor. Sedan krävs det naturligtvis också att myndigheterna gör sitt.