Vinstmarginalen är ett av de viktigaste nyckeltalen i ett företag, och anger storleken på ett företags vinst i relation till omsättningen. Vinstmarginalen används för att bedöma effektiviteten i ett företags verksamhet, och därför också i utvärderingen av företaget.
Hur räknar jag ut vinstmarginal?
Det är inte svårt att räkna ut vinstmarginalen. Den anges vanligen i procent av vinsten, och räknas ut med följande formel:
Vinstmarginal = (försäljning – kostnad)/försäljning
Vinstmarginalen visar vad varje omsatt krona ger i vinst. Hög vinstmarginal är alltid bra, men vad som kan anses vara en god vinstmarginal varierar mellan olika branscher. Rent generellt ses vinstmarginalen som ett mått på företagets effektivitet. Om du vill jämföra din vinstmarginal med andra företags är det viktigt att titta på hur vinstmarginalen har räknats ut. I vissa fall räknar man försäljningen efter skatt, i andra fall innan ränta och skatt.
Vilken information ger vinstmarginalen?
Vinstmarginal är ett nyckeltal, alltså ett av de tal som används för att bedöma ett företag. Vinstmarginalen används, som redan nämnts, för att bedöma ett företags effektivitet. Det är dock vanskligt att jämföra vinstmarginalen hos företag i olika branscher, eftersom det säger mer om branscherna än om företagen i de flesta fall. Det kan även användas för att jämföra företag inom samma bransch.
Vinstmarginalen hos de etablerade aktörerna inom en bransch säger också något om branschen som sådan. Om marginalerna är låga betyder det att konkurrensen är hård, och aktörerna framför allt konkurrerar med priset.
Vilken information ger inte vinstmarginalen?
Precis som med andra nyckeltal är det viktigt att inte stirra sig blind på vinstmarginalen, eftersom den inte säger allt om företaget. Vinstmarginalen räknas inte fram med någon hänsyn till hur verksamheten har finansierats, eftersom ekvationen inte tar med räntekostnaderna. Därav följer att detta nyckeltal egentligen inte säger något om hur väl företaget har lyckats.
Investerare tittar ofta på vinstmarginalen i ett företag, men det är inte säkert att en hög marginal attraherar externt kapital. Den kan också vara ett tecken på att företaget har kommit till vägs ände när det gäller förbättringar, och att det inte går att effektivisera ytterligare. Vinstmarginalen kan då vara ett tecken på att bolaget har stagnerande eller minskande marginaler.
Räkneexempel
Om ditt företag har sålt varor för 40 000 kronor, och haft 28 000 kronor i kostnader. Vinstmarginalen blir då (40 000 – 28 000)/40 000 = 0,3 = 30 %, vilket är nästan en tredjedel av vinsten. 30 öre av varje krona som ditt företag tjänar är alltså vinst.