Hur ser en kassaflödesanalys ut?
En kassaflödesanalys består av tre delar: analys av kassaflödet från den löpande verksamheten, kassaflödet från investeringsverksamheten, och kassaflödet från finansieringsverksamheten.
När behövs en kassaflödesanalys?
Större företag måste lämna in en kassaflödesanalys tillsammans med årsredovisningen. Men även mindre företag kan ha nytta av analysen, för att skapa en överblick över förändringar i företagets likvida medel, och identifiera möjliga orsaker.
Vad är diskonterad kassaflödesanalys?
Diskonterad kassaflödesanalys är en metod för att värdera aktier, där framtida kassaflöden tas med i beräkningen, men diskonteras till nutid för att korrigera för tidsförskjutningen. I teorin innebär detta att framtida kassaflöden tas med i analysen, nuvärdesberäknas och summeras.
En kassaflödesanalys är rapport över finansiella flöden, d.v.s. inbetalningar och utbetalningar, i ett företag under en bestämd tidsperiod, vanligen ett räkenskapsår. I en kassaflödesanalys registreras inte bokföringsmässiga poster, utan allt fokus ligger på faktiska in- och utbetalningar.
Analysen blir en sammanställning av kassaflödet och kan användas för att ge en överblick över de likvida medlens strömmar in och ut ur verksamheten.
En kassaflödesanalys består av tre delar, enligt följande:
- Kassaflödet från den löpande verksamheten visar bl.a. försäljning, varulager, kundfordringar, kortfristiga skulder och justeringar för avskrivningar. Denna del av kassaflödesanalysen visar huvuddelen av verksamhetens intäktsgenererande aktiviteter. Denna post är ett mått på den framtida utdelningskapaciteten, och måste vara positiv i ett längre perspektiv. Om inte riskerar företaget att bli insolvent, och alltså inte kunna betala sina skulder.
- Kassaflödet från investeringsverksamheten, där förvärv och avyttring av anläggningstillgångar, och andra typer av investeringar, visas. Här hittar man köp och försäljning av långlivade tillgångar, samt pengar som satsats på investeringar och företagsköp.
- Kassaflödet från finansieringsverksamheten visar nyemissioner, lån, utdelningar, koncernbidrag och amorteringar av skulder.
I de flesta fall är det enkelt att hänföra en transaktion till rätt kategori. Ibland är det dock svårare. Det gäller bl.a. återbetalningar av lån med ränta.
Vilka företag lämnar kassaflödesanalys?
Alla aktiebolag i Sverige ska varje år göra en årsredovisning. Enligt årsredovisningslagen, som reglerar vad som ska ingå i en årsredovisning, ska “större företag” inkludera en kassaflödesanalys i sin årsredovisning. För att räknas som sett större företag ska företagets aktier, teckningsoptioner eller skuldebrev handlas på en reglerad marknad i eller utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Företaget ska dessutom uppfylla minst två av följande villkor:
- Antalet anställda ska ha uppgått till fler än 50, i medeltal, under de två senaste räkenskapsåren.
- Företagets redovisade balansomslutning har årligen uppgått till mer än 40 miljoner kronor under de två senaste räkenskapsåren.
- Företagets redovisade nettoomsättning har årligen uppgått till mer än 80 miljoner kronor under de två senaste räkenskapsåren.
Börsnoterade företag räknas alltid som större företag, och ska därför lämna en kassaflödesanalys.
Varför görs en kassaflödesanalys?
Kassaflödesanalysen görs för att förklara förändringar i ett företags likvida medel. Därför kan den vara till nytta både internt och externt. Internt syftar kassaflödesanalysen till att skapa ökad kontroll över penningflöden i företaget. Externa intressenter, som långivare och investerare, kan vilja skaffa sig en bild av företagets finansiella ställning. De tittar på förändringar i finansiell styrka, förmåga att återbetala skulder, och hur företagets kassaflödesanalys ser ut i jämförelse med konkurrenternas.
Analysen kan också användas för att göra prognoser över framtida kassaflöden inom företaget. Av denna anledning är det inte ovanligt att mindre företag, som inte har något lagkrav att presentera en kassaflödesanalys, gör den här typen av analyser för att få bättre överblick över sina intäkter och utgifter.
Vad säger en kassaflödesanalys?
Genom att titta på en kassaflödesanalys går det att få svar på flera frågor, däribland de följande:
- Vilka kontanta medel som har tjänats in av verksamheten, och hur dessa medel har tillförts (försäljning av produkter eller av anläggningstillgångar).
- Varifrån andra kontanta medel som tillförts företaget, och om de kommer från externa aktörer, långivare eller ägare.
- Huruvida företaget behöver ta lån för att betala utdelningen till aktieägarna.
- Hur företagets likvida medel har förändrats i olika sektorer.
Många anser att en kassaflödesanalys är mer objektiv än en resultaträkning, eftersom posterna inte är öppna för tolkning på samma sätt. Det är dock möjligt att manipulera kassaflödet, exempelvis genom att betala räkningarna så sent som möjligt.
Genom att göra en kassaflödesanalys kan man få svar på frågor som varför verksamheten har ont om pengar, även om affärerna går bra. Orsaker till den uppkomna situationen, som kan upptäckas genom en kassaflödesanalys, är långa kredittider till kunder och samtidigt korta kredittider till leverantörer. En annan anledning kan vara att företaget har byggt upp stort lager som inte säljs.