När det kommer till bokföring finns det i Sverige två valmöjligheter: fakturametoden och kontantmetoden. Metoderna har var och en sina respektive för- och nackdelar.
När du startar ditt företag har du att välja mellan de två metoderna. Den metod du väljer ska tillämpas konsekvent, på såväl fakturor till kund som från leverantörer. Det är inte tillåtet att växla mellan metoderna. Däremot kan det vara tillåtet att byta metod. Detta beror dock på hur stort ditt företag är, och vilken metod ni använder i dagsläget. Vissa väljer att dela upp sin verksamhet på flera bolag, för att kunna fortsätta använda kontantmetoden.
Att byta från kontantmetoden till faktureringsmetoden är möjligt för alla företag som tillämpar den förstnämnda metoden. Det finns inga krav som måste uppfyllas innan ett sådant byte är möjligt, men bytet av redovisningsmetod ska anmälas till Skatteverket.
För att byta från faktureringsmetoden till kontantmetoden krävs däremot en ansökan till Skatteverket. För att ansökan ska godkännas måste företaget uppfylla de villkor som ställs i 13 kap. 8 a § mervärdesskattelagen. Dessutom måste det finnas särskilda skäl för bytet. En anledning till att det är mer komplicerat att göra detta byte än tvärtom är att man vill undvika att avdrag medges två gånger för samma transaktion.
Vad är särskilda skäl?
Ett företag som byter från faktureringsmetoden till kontantmetoden måste ha särskilda skäl. Exempel på sådana är:
- Om rörelsen har delats upp mellan olika, oberoende delägare.
- Den ursprungliga verksamheten har ersatts av en helt annan verksamhet, av annan typ.
Det är också möjligt att ändra den registrerade uppgiften om redovisningsmetod hos Skatteverket, utan att det finns särskilda skäl. För att detta ska vara möjligt krävs dock:
- Att bokföringen sedan verksamhetens start har varit upplagd enligt kontantmetoden.
- Att mervärdesskatten sedan verksamhetens start har redovisats enligt bokslutsmetoden.
- Att företaget uppfyller villkoren för att få redovisa enligt bokslutsmetoden.
Fakturametoden
Fakturametoden innebär att alla affärshändelser bokförs när fakturan skickas eller tas emot. Momsen registreras samtidigt som fakturan. Denna metod är huvudmetod i bokföringslagen, och kan användas av alla företag, oavsett storlek.
Kontantmetoden
Kontantmetoden eller bokslutsmetoden innebär att fakturor bokförs när de beaktas. Momsen registreras först när fakturan betalas. När bokslut görs ska affärshändelser som obetalda fordringar och skulder redovisas, om de är nödvändiga för att fastställa företagets resultat och ställning. Denna metod får endast användas av mindre företag.
Har du ett företag registrerat, men vet inte vilken bokföringsmetod som är registrerad för företaget? Genom att logga in på verksamt.se kan du se uppgifterna för ditt företag, bl.a. redovisningsmetod.
När kan bytet ske?
Enligt mervärdesskattelagen finns det ingen bestämmelse om när byte av redovisningsmetod får ske. Det är därför möjligt att byta bokföringsprincip under ett löpande räkenskapsår. I en sådan situation är det dock viktigt att utgående och ingående skatt inte redovisas dubbelt, eller blir oredovisad. Därför ska den redovisningsskyldiga redovisa ut- och ingående skatt enligt de obetalda fakturor som finns vid tidpunkten för övergången. Skatten ska redovisas i deklarationen för den första redovisningsperioden efter bytet.
Många redovisningskonsulter rekommenderar dock att bytet sker i samband med ett årsskifte. Om du använder ett fakturahanteringsprogram kan du byta bokföringsmetod i programmets inställningar.