Swish, betalningstjänsten som i många sammanhang ersatt kontanter vid betalningar mellan privatpersoner, används också av allt fler företag. På kaféer och i butiker går det att betala med swish, och vissa fakturor kan också betalas på detta sätt. Borde du som näringsidkare erbjuda dina kunder denna möjlighet? Finns det några nackdelar för dig med fakturor som betalas via swish?
Swish för företag
Genom att ansluta ditt företag till swish kan du underlätta för kunderna på flera sätt. Du kan bl.a. trycka en qr-kod på fakturan, som kunden läser av i swish-appen, vilket gör det lättare att göra en korrekt betalning.
För att kunna använda swish på detta sätt måste du teckna avtal om swish för handel. Kontakta din bank för att upprätta detta avtal. Olika banker kan ha olika villkor för att få ansluta sig till swish. Kraven finns i allmänhet angivna på respektive banks webbplats.
Därefter kan du ansluta till swishs API, direkt eller via en partner som har utvecklat en teknisk lösning. När ditt företag är anslutet får du ett swishnummer, som börjar på 123. Detta nummer är kopplat till företagets betalkonto. Det är också möjligt att koppla flera nummer till samma konto.
När en kund gör en betalning till ditt företags swishnummer kommer pengarna in på kontot direkt, så snart betalningen är godkänd. Du kan dock inte göra betalningar via swish från ditt företag, exempelvis för att betala fakturor som dina leverantörer skickar till dig. Det är dessutom bättre att du använder ett fakturahanteringssystem för detta, eftersom det ger bättre överblick över ditt företags betalningar.
Skapa swish-faktura
I många system för fakturahantering kan du lägga till swish genom att anpassa kontoplanen. Ge kontot nummer 1940, och döp det till swish. När en kund betalar en faktura via swish kan du markera den som betald till konto 1940 Swish i ditt fakturahanteringsprogram.
För att lägga till QR-kod på dina fakturor kan du infoga dem i din fakturamall. Du kan göra detta antingen genom att skapa en fakturamall med QR-kod i ditt fakturahanteringsprogram, eller, om ditt system inte har stöd för detta, genom att skapa QR-koden på getswish.se, och infoga den som en bild på dina fakturor.
Tänk på att bekräftelsen som visas i swish-appen inte räcker som verifikation i bokföringen. Om du säljer för mindre summor kan du upprätta en förenklad faktura, som du sparar som verifikation för att visa att transaktionen har ägt rum.
Vad kostar det att använda swish för företag?
Priserna och villkoren för att använda swish för företag varierar, beroende på vilken bank du har. Hos SEB kostar tjänsten Swish Företag 500 kronor per år, och varje inbetalning kostar 2,50 kronor. SEB har också tjänsten Swish Handel, som kostar 750 kronor per år, och där varje betalning kostar 3 kronor. Priserna är ungefär desamma hos alla banker, men om du har bra kontakt med din bank kan det löna sig att förhandla.
På getswish.se/foretag/foretagsmaterial hittar du material som du kan använda för att marknadsföra din verksamhet och visa att du accepterar swish som betalmedel. Du kan beställa visitkort, klistermärken och affischer med ditt företags swishnummer. Eftersom swish är en gemensam tjänst, för flera banker, är det viktigt att varumärket används på ett konsekvent sätt. Därför är det inte tillåtet att använda swish-loggan som man vill.