Anlitar du utländska företag för arbete som utförs i Sverige? Efter 31 december 2018 ska du då kontrollera om företaget är registrerat för F-skatt i Sverige. Om företaget inte är registrerat ska du göra ett skatteavdrag på 30 procent på fakturan. Detta avdrag ska sedan rapporteras och betalas Skatteverket. Företaget kan få tillbaka skatten som har dragits, efter att den årliga taxeringen har gjorts. Det innebär att om skatteavdraget görs i januari 2019 kommer det att betalas till det utländska företaget i slutet av 2020.
Skatteverket registrerar F-skatt även för företag som inte är skattskyldiga i Sverige. Företaget blir inte heller skattskyldigt i Sverige i och med denna registrering. Däremot ska alla företag omfattas av huvudregeln, som säger att skatteavdrag ska göras om arbetet har utförts i Sverige och bolaget inte är registrerat för F-skatt.
I dagsläget är det beställaren, alltså du, som ska bedöma om ett utländskt företag har fast driftställe i Sverige när ett eventuellt skatteavdrag ska göras. Om arbetet har utförts av ett företag som inte har ett fast driftställe i Sverige behöver skatteavdrag dock inte göras. I annat fall görs ett avdrag på 30 procent på fakturan, om inte företaget är registrerat för F-skatt.
Det är dock inte alltid enkelt att göra denna bedömning, och syftet med förändringen är att flytta över ansvaret för bedömningen till Skatteverket. Myndigheten får också ett större informationsunderlag rörande utländska företags verksamhet i Sverige.
Att göra bedömningar rörande företags fasta driftställen kan vara komplicerat. Bedömningen ska bl.a. ta hänsyn till vilken typ av verksamhet som bedrivs i Sverige, och vilken roll den som utför arbetet har i det utländska bolaget. Den enskilt viktigaste faktorn är tid och plats då ett fast driftställe uppstår, under förutsättning att verksamheten bedrivs från samma plats under längre än sex månader.
Det nya förslaget innehåller inte någon tidsgräns, vilket innebär att även företag från utlandet som enbart utför korta uppdrag i Sverige måste registrera sig för svensk F-skatt. Några exempel på denna typ av uppdrag är:
- Utländska byggbolag som skickar arbetare till Sverige för akut arbete, som tar två måander.
- En föreläsare för utlandet som kommer till Sverige för att hålla i ett tvåmånaders seminarium.
- En expert som anlitas för ett kort uppdrag för att kompetensen inte finns i Sverige.
Alla dessa uppdrag understiger sex månader, vilket innebär att de inte kan sägas konstituera i ett fast driftställe.
Redan i juni 2017 presenterade Skatteverket en promemoria, som föreslog att ett nytt begrepp införs i skattelagstiftningen: ekonomisk arbetsgivare. Promemorian föreslog de regler som nu kommer att införas i början av nästa år, i korthet att huvudregeln ska gälla i samtliga fall. Enligt promemorian ska Skatteverket ha rätt att göra den som har betalat ut ersättningen betalningsansvarig, om ingen skatt har dragits eller om fel belopp har betalats i skatt. Dessutom kan skattetillägg tas ut med fem procent av det skatteavdrag som borde ha gjorts. Den person, fysisk eller juridisk, som är godkänd för F-skatt och är hemmahörande i en annan stat ska också lämna uppgifter om verksamheten till Skatteverket, så att myndigheten kan utreda företagets skattskyldighet.
Lagrådsremissen för den förändrade regeln finns att läsa här.