Lagervärde är den summa som ett företags lager värderas till. Alla verksamheter som har någon form av varulager är skyldiga att göra en inventering och värdering av sitt lager. Lagret ska finnas registrerat, och redovisas, per balansdag. Vid denna tidpunkt beräknas kostnaden för de varor som har sålts under redovisningsperioden.
Lagervärdet är det samlade dokumentet för de varor som verksamheten har i sitt lager. Varje enskild artikel värderas, antalet artiklar av samma typ räknas, och genom att multiplicera värdet med antalet artiklar, och summera produkterna av dessa multiplikationer, får man det sammanlagda lagervärdet. Räkningen av varorna är det som kallas lagerinventering. Det vanligaste är att artiklarna räknas samman i ett lagersystem.
När en vara har lämnats för transport till köparen tillhör den inte längre lagret. Detta gäller även om varan inte har fakturerats vid årets slut, då lagervärderingen görs.
Värderingen och lagervärdet ska redovisas i bokslut och årsredovisning, och lagervärdet är därför en viktig siffra för den som ska bokföra.
Värdering av lagret
Artiklarna som utgör lagret kan värderas enligt två olika principer.
- Huvudprincipen säger att varje post ska värderas till sitt anskaffningsvärde och nettoförsäljningsvärdet enligt principen “först in, först ut” (se faktaruta). Posterna kan också värderas till sitt genomsnittspris, eller enligt någon annan, likvärdig metod. I varans anskaffningsvärde räknas samtliga konstnader in, så som inköp, frakt och andra kostnader förknippade med att få varan i dess nuvarande, säljfärdiga, skick. Eget arbete räknas dock inte in i anskaffningsvärdet.
- När värdering görs till det verkliga värdet värderas varje artikel till sitt beräknade försäljningsvärde, exklusive moms och minus eventuella försäljningskostnader. Denna metod kan användas om det verkliga värdet är lägre än 97 procent av anskaffningsvärdet.
En vara får aldrig värderas till mer än sitt anskaffningsvärde. Ju lägre laget värderas, desto större avdrag är möjliga att göra. Det finns dock regler för hur lågt lagret får värderas. Rent generellt gäller att lagret ska värderas till sitt lägsta tillåtna värde. De flesta ekonomisystem har funktionalitet för att beräkna lagervärde på flera sätt, så att det enkelt går att få fram vilken metod som ger det lägsta värdet. Samma metod måste användas för samtliga varor i lagret.
Först in, först ut-principen
Ett varulager ska värderas enligt principen “först in, först ut”, enligt 17 kap 3 § andra stycket i Inkomstskattelagen (1999:1229). Detta innebär att varor som finns kvar i lagret vid utgången av räkenskapsåret ska anses vara de senast anskaffade eller tillverkade när anskaffningsvärdet bestäms. Observera att denna princip gäller vid värdering till anskaffningsvärde.
Hur beräknar jag genomsnittligt lagervärde?
Formeln för att beräkna det genomsnittliga lagervärdet är hälften av summan av ingående och utgående lagervärde.
Genomsnittligt lagervärde = (ingående lagervärde + utgående lagervärde) / 2
Hur påverkar lagervärdet företagets resultat?
Om lagervärdet minskar ökar kostnaderna i företaget, vilket innebär en försämring av resultatet. Om lagervärdet ökar minskar kostnaderna i företaget, vilket innebär en förbättring av resultatet.
Hur ska lagervärde bokföras?
För att bokföra lagrets värde används konto 1460 – lager av handelsvaror, och 4990 – förändring av lager och pågående arbeten. Vissa andra konton kan användas, men de rör sig alltid om konton i grupperna 14 och 49.