Att kontera innebär inom bokföring att förse exempelvis en faktura med de uppgifter som krävs för att den ska kunna bokföras korrekt. Dessa uppgifter är, i fallet med fakturan, bl.a. konto, kostnadsställe, projektnummer m.m. Konteringen innebär också att man bestämmer vilka konton som påverkas av en affärshändelse.
Idag används till största delen bokföringsprogram för kontering. Det gör att konteringen tar mindre tid, och risken för fel blir dessutom mindre. Tidigare var det vanligt med stämplar med de olika dimensioner som skulle tas med i konteringen. Uppgifterna fylldes i för hand efter att det som skulle konteras hade stämplats. Än idag är det många som använder en konteringsstämpel, inte sällan i kombination med ett bokföringsprogram, för att enkelt kunna se vilka fakturor i pärmen som har bokförts. Det finns dock inget krav på att stämpla fakturorna på detta sätt, även om detta felaktigt påstås. Det räcker i de flesta fall med att konteringen framgår av bokföringsposten, skriver Bokföringsnämnden i sin vägledning.
När en affärshändelse ska bokföras är det viktigt att veta vilka konton som ska debiteras respektive krediteras. I de flesta fall används tre konton: ett uttagskonto (företagets bankkonto), ett konto för momsen, och ett konto för varan. För att kunna slutföra konteringen måste kredit och debet, precis som vid annan bokföring, vara i balans.
Kontoplanen
Vid kontering används en kontoplan. Den vanligaste kontoplanen är BAS, som täcker de flesta företags behov. Det är dock inget lagkrav att följa BAS, och du kan också skapa egna konton om du tycker att dessa passar din verksamhet bättre. Om du väljer att använda ett bokföringsprogram, vilket starkt rekommenderas, kommer bokföringen att vara baserad på BAS, om programmet är anpassat för svenska förhållanden.
Genom att kontera enligt BAS blir det också lättare att få hjälp. Dels finns det många resurser online, dels kan du lämna din bokföring till en konsult, som direkt kan tolka dina siffror med hjälp av BAS.
Räkneexempel
Betalning av elräkning 1000 kronor inklusive moms.
Konto | Debet | Kredit |
---|---|---|
1040 Bankkonto | 1000 | |
1420 Momskonto | 200 | |
5020 El | 800 |
Hur ska jag kontera aktieutdelning?
Utdelning till bolagets aktieägare ska bokföras på konto 2091, Balanserad vinst och förlust.
Hur ska jag kontera årets resultat?
Hur ditt företags resultat ska konteras beror på vilken bolagsform du har. I ett aktiebolag ska vinsten bokföras på konto 8999, Årets resultat, och bokas mot konto 2099. Förluster i aktiebolag ska konteras på samma sätt, men konto 8999, som debiteras vid vinst, ska istället krediteras. Detsamma gäller konto 2099.
I en enskild firm är det egna kapitalet differensen mellan företagets tillgångar och skulder. Det egna kapitalet påverkas inte bara av resultatet, utan även av dina egna insättningar och uttag. Eget kapital ska i bokföringen delas upp på följande konton:
- 2010, Eget kapital (ackumulerat)
- 2011, Egna varuuttag
- 2012, Avräkning för skatter och avgifter
- 2013, Övriga egna uttag
- 2017, Årets kapitaltillskott
- 2018, Övriga egna insättningar
- 2019, Årets resultat
På konto 2010 bokförs det ackumulerade kapitalet från tidigare år, och på konto 2011-19 konteras händelserna under det aktuella året.
Hur ska jag kontera en julgåva?
En julgåva för inte bestå av kontanter, checkar, postväxlar eller presentkort som kan bytas mot kontanter. Kostnaden för gåvan är avdragsgill om värdet understiger 450 kr. Avdragsgilla julgåvor ska konteras på konto 7690, Övriga personalkostnader.