Att skicka ut falska fakturor är tyvärr mycket lukrativt. Bedragarna som skickar ut bluffakturor tjänar pengar på hederliga individers oro inför luddiga regler, och rädslan för att hamna hos Kronofogden. Troligen är de flesta som betalar en bluffaktura fullt medvetna om vad det rör sig om.
Glöm inte bort att polisanmäla fakturabedrägeriet. Mer information om hur du går till väga hittar du här.
Det kan ändå vara bra att känna till de vanligaste taktikerna som används av de som skickar ut bluffakturor.
- Ett gratiserbjudande som inte är gratis. Bedragarna ringer upp och påstår att du har tackat ja till ett erbjudande som var gratis. Men eftersom du inte har sagt upp avtalet i tid har du automatiskt förlängt det med 24 månader. Månadskostnaden är hög, och om du ber att få se en bekräftelse på att du tecknat ett avtal finns det ingen sådan. Däremot erbjuder bolaget dig en kortare bindningstid, exempelvis ett år, men med samma höga månadskostnad. Resultatet blir att du betalar för något som du inte har beställt.
Det är också relativt vanligt med avtal som är maskerade för att se ut som något annat, exempelvis en undersökning riktad till företagare. I det finstilta står det dock att den som svarar på undersökningen accepterar ett avtal som kostar pengar. - Hjälp två gånger från samma företag. Först ringer företaget och lurar dig att teckna ett gratisavtal. Sedan ringer en annan person upp dig, berättar att du blivit lurad av ett blufföretag, och erbjuder sin hjälp med att lösa problemet. Denna hjälp kostar dock pengar.
“Företagsnamnet finns på internet”. Du blir uppringd av bedragare som säger att ditt företagsnamn finns på ett flertal sidor på nätet. I själva verket är det bluffmakarna själva som lagt ut företagsnamnet på olika gratissidor, men de erbjuder sin hjälp med att ta bort det, till en hög kostnad. Om det rör sig om officiella adressuppgifter går det heller inte att ta bort dem.
Andra blufföretag erbjuder dig att registrera ditt företagsnamn på en sajt som ska göra det lätt för kunderna att hitta dig.
Strategier för att inte drabbas
- Säg att du ringer tillbaka. Om du får ett samtal som du misstänker kommer att resultera i att du får en bluffaktura, be att få ringa tillbaka. Den som skickar en bluffaktura vill kunna inleda samtalet, och dessutom spela in valda delar för att få det att verka som du tackat ja till något. Dessa strategier misslyckas om du ringer dem, och därför kommer de inte att vilja att du gör det.
- Kräv att få se avtalet de hänvisar till, innan du diskuterar ytterligare med företaget.
- Gå aldrig med på avtal över telefon.
- Skaffa appen Varningsinfo. Den innehåller nummer till företag som skickat bluffakturor, och varnar dig när något av dessa företag ringer dig.
Om du väljer att bestrida en faktura som du har fått, skriv då inte under med din namnteckning. Kanske kommer bedragarna att använda denna, så det ser ut som du skrivit under ett helt annat dokument. Texta istället ditt eller företagets namn på fakturan du bestrider.