ROT-avdraget finns till för att ge fler personer möjlighet att köpa byggtjänster av olika slag. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad.
Det är inte privatpersonen som anlitar en hantverkare som ska göra avdraget, utan avdraget görs på fakturan, och det är hantverkaren som ansöker om avdraget hos Skatteverket. Det är alltså denna myndighet som kompenserar företaget, förutsatt att anmälan som lämnas in av hantverkaren är korrekt.
Att anmäla rot till Skatteverket
En korrekt anmälan ska innehålla följande uppgifter:
- Kundens fullständiga personnummer
- Fastighetsbeteckning eller lägenhetsbeteckning
- Arbetskostnad
- Antal arbetade timmar
- Typ av utfört arbete
- Vad kunden betalat
- Datum
- Summan som begärs från Skatteverket
Ibland behövs även några ytterligare uppgifter.
Krav på utföraren
För att dina kunder ska kunna utnyttja rotavdraget när de anlitar dig krävs det att du har F-skattsedel. Det är också möjligt att anlita en person med A-skatt, men i så fall ska kunden göra avdrag motsvarande arbetsgivaravgiften, och lämna in en förenklad arbetsgivardeklaration. Av denna anledning är det absolut vanligast att kunderna väljer hantverkare som har F-skattsedel.
Det är inte tillåtet att utföra arbete åt en närstående om man vill kunna utnyttja rotavdraget. Det är inte heller möjligt att använda avdraget för arbeten i den egna bostaden, som görs av din egen firma.
Tänk också på att den som betalar för arbetet ska vara bosatt i Sverige, eller skatta i Sverige för minst 90 procent av sin totala inkomst. Avdraget är också bara tillgängligt för den som betalar skatt över en viss nivå: minst lika mycket som kunden vill göra avdrag på. Det är heller inte möjligt för ett dödsbo att utnyttja avdraget för arbete som görs efter dödsfallet.
Att deklarera rotavdrag
Du som utför ett arbete som ger rätt till rotavdrag måste skicka in din ansökan till Skatteverket så att den är myndigheten tillhanda senast 31 januari året efter att arbetet utförts. Du kan begära ett avdrag på maximalt 30 procent av arbetskostnaden, och du gör ansökan åt din kund.
Skatteverkets beslut om utbetalning levereras i form av en fil från myndighetens e-tjänst, vilket gör att du kan importera den till ditt bokföringssystem för att enklare matcha uppgifterna. För att detta ska fungerar krävs dock att ditt system kan hantera Skatteverkets filer.
Kunden kommer att få det beviljade avdraget förtryckt på sin deklaration nästföljande år. Det är då upp till kunden att godkänna uppgifterna. Det är köparens ansvar att se till att alla uppgifter blir korrekta.
Påskynda betalningen
En vanlig metod är att se över betalningsvillkoren när man fakturerar kunden. För att kunna fakturera Skatteverket för rotavdraget måste kunden ha betalat sin faktura. Därför kan en byggfirma till exempel ge kunden 20 dagar att betala, sedan direkt lämna ansökan om rotavdrag till Skatteverket och ha pengarna inom 30 dagar.
Att tänka på angående rotavdraget
- Det är enbart kostnaden för arbetet som kan dras av. Det är inte tillåtet att göra rotavdrag för material, resor och andra kostnader som också är förknippade med jobbet. Vissa rotarbeten har relativt höga materialkostnader i förhållande till arbetskostnader och det är bara arbetskostnaden som berättigar till rotavdrag. När arbetskostnaden är en liten del av totalkostnaden blir rotavdraget inte lika avgörande.
- Avdraget gäller för arbeten i bostäder, alltså framförallt småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter. Här räknas även fritidshus in.
- Rot gäller inte för nybyggen, men i vissa fall för tillbyggen.
- En privatperson kan maximalt få 50 000 kr per person och år i rot- och rutavdrag.
- För att rotavdraget ska kunna utnyttjas fullt ut krävs att arbetskostnaden är minst 167 000 kronor.
- Ett problem kan uppstå om kunden utnyttjat hela sitt avdrag hos ett annat företag. Vanligtvis får man lita på sin kund, men det går också att begära intyg från Skatteverket.
- Många kunder tror själva att de har rätt till större rotavdrag än vad som senare blir verklighet. Därför är det viktigt att du som hantverkare informerar kunden om hur avdraget fungerar.
- Man inte kan få rotavdrag betalt från Skatteverket om kunden vägrar att betala för arbetet.
- Affärsförhållandet mellan kund och utförare styrs av konsumenttjänstlagen.
- Som bygghantverkare ställs krav om att arbetet är fackmässigt utfört, följer gällande säkerhetsförordningar och att kunden ska informeras om eventuellt tilläggsarbete krävs.