När du har fått en faktura från en säljare ska denna givetvis betalas inom ett visst datum. Detta datum kallas förfallodatum och när detta passerat tillkommer straffavgifter i form av påminnelseavgifter och dröjsmålsränta om betalningen sträcker sig alltför långt fram. Att betala fakturor i tid är därför viktigt och något man aldrig bör slarva med.

Olika metoder

Det finns idag olika sätt att betala sina fakturor på. Som privatperson är det vanligast att man betalar ett betaltjänstföretag som tar hand om fakturorna åt det säljande företaget. Klarna och Svea är kända namn. Personer kan även få sina fakturor direkt från företaget och betala till post/bankgiro via internetbanken eller som en pappersfaktura.

Betala faktura sammanfattning

Genom ett betaltjänstföretag har man ofta rätten att betala ännu senare genom att begära ett nytt betaldatum mot en avgift.

  • Fakturabetalning bör ske innan förfallodatumet
  • Om betalning sker efter utsatt tid måste även påminnelseavgifter betalas
  • Det tillkommer samtidigt en dröjsmålsränta
  • Idag sker de flesta betalningarna av fakturor direkt via nätet

Att betala fakturan

Att betala en faktura är ingen svår uppgift, det gäller bara att ha koll på informationen som specificeras på fakturan. Det man då måste ha koll på är OCR-numret som kännetecknar fakturan, plus-eller bankgironumret, förfallodatum och naturligtvis beloppet och företagets eller säljarens namn. Notera att OCR-numret inte är detsamma som löpnumret.

Internetbanken

Idag är det inte lika vanligt att man betalar sina fakturor som vanliga räkningar på inskickade blanketter till banken. Numera är det troligare att man vänder sig direkt till internetbanken och betalar direkt över nätet. På så sätt slipper man både pappersarbete och frankeringar. Företag kan också betala via internetbanken eller det egna affärssystemet.

Andra metoderBetala faktura

Vill man mot all förmodan skippa internetbetalningar så finns det fortfarande alternativ även om många bankkontor nu sagt upp kontanthantering.

  • Betalning via Kassagiro hos vissa ombud
  • Girotjänst
  • E-faktura
  • Autogiro

Det är viktigt att veta att betalningen från en konsument kan skilja sig åt från betalningar mellan näringsidkare. Där ska också momsen betalas in till Skatteverket.

Betalning av faktura mellan företag

När man fakturerar varandra mellan företag så har köparen vanligtvis ett antal dagars kredittid, dvs tiden mellan fakturans utfärdande och betaldatumet. Många nystartade företag ger längre kredittider för att lyckas i konkurrensen men det betyder också att man som säljare kan ligga ute med pengar under lång tid innan betalning sker.

E-faktura

En enkel version att betala löpande fakturor är att be andra företag om e-fakturor. Dessa skickas elektroniskt och man betalar över nätet. Alla uppgifter är redan ifyllda så det enda som krävs är ett godkännande på internetbanken eller i affärssystemet. Innan e-fakturan kommer får man ett meddelande. Detta passar dock både företag och privatpersoner.

Autogiro

Detta är ett utmärkt sätt om man driver företag och bedriver handel med en annan näringsidkare. Med autogiro dras pengarna ett visst datum automatiskt från kontot utan att man behöver oroa sig för förfallodatum eller OCR-nummer. Detta förutsätter naturligtvis att du alltid har likvida medel på kontot den dag fakturan ska betalas.