Fakturering innebär ganska mycket arbete för vilket företag som helst och detta vill man förstås underlätta så långt det bara är möjligt. För att underlätta utfärdande av fakturor är det smart att skapa någon form av fakturamall, som låter företaget snabbt och smidigt fakturera sina kunder.

Snart gjort i en ordbehandlare

De flesta har idag någon variant av ordbehandlare i datorn; ofta Microsoft Word eller liknande. Här kan man enkelt skapa en fakturamall som man sedan varje gång kan använda när det är dags att skapa en ny faktura. Ska mallen innehålla uträkningar kan det dock vara vettigare att jobba i Excel istället.

Fakturamall

Fakturamall – sammanfattning

  • Fakturering är i sig ett mycket tidsödande arbete i företagen
  • En fakturamall underlättar arbetet med fakturor ordentligt och gör att du hinner fakturera fler på kortare tid
  • Fakturamallen skapas lämpligast i en ordbehandlare, som exempelvis Word, men kan också skapas i ett kalkylprogram som Excel om den ska innehålla uträkningar.

Få inspiration av andra fakturor

För att skapa din alldeles egen fakturamall är det bara att starta ordbehandlaren eller kalkylprogrammet och köra igång. Titta gärna på hur andra har gjort; du kan lätt få inspiration genom att syna några av de fakturor du själv fått och se hur du kan disponera din egen faktura.

Spara din mall

När du är nöjd med den uppställning du gjort i, säg, Word eller Excel och vill spara din mall gör du enkelt detta genom att använda “Spara som” och sedan ange att det är en mall (template) som du vill spara. På så sätt blir filen en mall och därmed skrivskyddad.

Använda din mall

Nästa gång du ska skapa en ny faktura åt en kund startar du helt enkelt den mall du skapat, fyller i de uppgifter som krävs och sparar den sedan som en vanlig Word- eller Excelfil. På detta sätt är mallen tom tills nästa gång och kan börja fyllas med ny information.

Förbered fakturan till kund

Den faktura du skapar efter mallen sparar du som redan nämnts som en separat fil, på datorn eller på extern plats om sådan finns (en server eller liknande). Du kan också välja att spara fakturan som pdf för att sedan skicka den till kunden via e-post.

Spara undan mallen

Allra säkrast är att förvara din mall på en extern plats där det sker regelbunden backup, som en server eller en extern hårddisk. Då öppnar du bara filen där den ligger varje gång och kan fylla den med information. En mall som ligger sparad på datorn kan lätt försvinna.

Färdiga mallar

Ofta finns det färdiga mallar som du kan ta del av; detta erbjuds i många olika ordbehandlare och om inte annat så finns det mycket att ladda ned. Om du inte vill eller har tid att skapa din egen mall kan detta vara ett alternativ och du kan fortfarande anpassa dessa med din logga etc.