För att lätt kunna hålla koll på sina fakturor, behövs ett faktureringsprogram i datorn. Faktureringsprogram kan både köpas separat eller som en integrerad del i bokföringsprogrammet. Det finns en rad olika program att välja mellan som både lämpar sig för större och mindre företag. En fördel är om det är ett lättarbetat webbprogram.

Äldre eller nya faktureringsprogram?

Som företagsägare kan man både välja mellan de äldre installerade varianterna eller de nya webbaserade programmen, vilket börjar bli det mest uppenbara valet idag. De äldre och lokala programmen installeras bara på kontorets datorer som enda plats där det är åtkomligt, medans ett nytt moln-faktureringsprogram ger åtkomst överallt där man har internetuppkoppling.

Faktureringsprogram sammanfattningFaktureringsprogram

Det faktureringsprogram man väljer att använda sig av, beror på företagets storlek, behov och användarvänlighet mm.

  • Ett faktureringsprogram gör det smidigt att hantera alla fakturor
  • Man kan välja mellan lokalt installerade eller molnprogram
  • Det finns varianter både för stora företag och småföretagare
  • Programmet hjälper till med fakturor, håller koll på inbetalningar och hanterar kunder

Vad gör ett faktureringsprogram?

Exakt vad alla olika faktureringsprogram har att erbjuda, kan variera men överlag är de till för att skapa egna databaser och hålla ordning på kunderna. Dessutom kan du välja mellan olika fakturatyper och se över alla inbetalningar. Programmet ger således en tydlig överblick över din fakturering.

Smidigt att använda

Det som ger det egna företaget fördelar med ett faktureringsprogram är bl.a. att det går smidigare att skapa fakturorna. Programmet har vanligtvis redan förgjorda mallar för olika fakturatyper och allting ligger redan serverat för hur faktureringen ska gå till. Det går enkelt att spara kunder och information så att nästa faktura går som smort.

Fakturaprogram med bokföring

En del faktureringsprogram kommer med ett integrerat bokföringsprogram vilket underlättar när fakturorna är betalda eller utskickade. Alla fakturerade belopp registreras således direkt i bokföringen automatiskt när transaktionen genomförs. Om du tycker det känns jobbigt med debet och kredit så är fakturering och bokföring i ett paket, ett utmärkt alternativ.

Molnbaserat eller lokalt?

Man brukar tala om molnbaserade eller lokalt installerade faktureringsprogram. Skillnaden är då att de molnbaserade ger åtkomst vart än man loggar in över internet och vilken plats man än befinner sig på. De lokala är installerade på kontoret eller kanske i en enda dator. Ett molnbaserat program har alltid back-up, vilket är en fördel.

Fördelar med webbaserat

De webbaserade ger dessutom mindre pappersarbete då man enkelt kan ladda ned fakturorna i pdf och skicka direkt till kunden över internet. En positiva aspekt är att man undviker frankeringar, kuvert och en massa papper som lätt kan komma på villovägar. Man sparar dessutom bläck i skrivaren då man slipper skriva ut fakturorna.

Välj rätt!

Vilket program du än väljer bör du alltid se till att det innehåller de funktioner som krävs. Fakturerar du på engelska till utlandet? Eller behöver du göra fakturor för ROT-avdrag? En fördel är att man idag oftast har rätt att gå igenom en provperiod först för att se att just det programmet man valt, passar.